IMG_2086

Classic Days Schloss Dyck 2014 : kwijlen in de speelgoedwinkel.

De ochtendkoelte voelt vochtig en herfstig aan als ik op zondag 3 augustus naar Juchen vertrek. De Classic Days op Schloss Dyck trekken mij elk jaar als een krachtige magneet. Sinds ik enkele jaren geleden dit evenement ontdekt heb moet ik er bij zijn. Helaas ben ik maar in de mogelijkheid om 1 dag te gaan en geen 2, wat mij verplicht een planning te maken zodat ik niets van mijn favorieten hoef te missen. En favorieten zijn er genoeg.

Aangekomen op de parking wordt je al onmiddellijk geconfronteerd met de spreekwoordelijke Duitse grundlichkeit : luxe shuttles rijden af en aan om de bezoekers tot aan de ingang van het  domein te brengen. Een zeer gewaardeerde service. Als je het domein binnengaat passeer je een hulppost van de brandweer, de Malteser (een soort van Duitse Rode Kruis) en een politiepost. Sinds het drama bij een dance happening enkele jaren geleden worden de organisatoren van allerhande evenementen in Duitsland zeer strenge eisen opgelegd inzake veiligheid, hulpposten, bezoekersaantallen, nooduitgangen enz.
Vanaf dan begint het feest. Het 70 ha. grote park van Schloss Dyck is ingedeeld in compartimenten die vrijwel naadloos in elkaar overlopen. Elk compartiment herbergt een ander thema. In de prachtig aangelegde en verzorgde tuin die tegen het kasteel aanleunt vindt het Concours d´élégance Jewels in the Park plaats. 55 unieke auto´s dingen naar de titel van “ de  mooiste van het weekend” . Sinds dit concours door de Fiva op het hoogste niveau geklasseerd wordt tref je hier letterlijk unieke en zeer uitzonderlijke auto´s aan. Mensen die iets hebben met design en ontwerp zijn hier niet weg te slaan.
Als je over het romantische bruggetje de slotgracht over steekt kom je op de picknickweide waar picknicktafereeltjes uitgebeeld worden die uit alle mogelijke periodes uit de autogeschiedenis stammen. Het is fantastisch om te zien hoe de echte liefhebbers met relatief weinig hulpmiddelen je een ander tijdsgevoel kunnen geven. Als je even hun buren op de weide vergeet waan je je echt 50 – 60 – 70 jaar terug.

Verderop kun je via de historische camping en de nieuwe aanwinst “Stars and stripes” naar het “rennerskwartier”. De “Stars and stripes” is wat het zegt : Amerikaanse wagens uit de tijd toen legendes geboren werden. Corvette Stingray, Cobra Shelby, T-bird enz. Inclusief Amerikaanse hamburgertent (in glanzend aluminium) en vintage rock ´n roll bandje.

In het rennerskwartier staan de racewagens verzameld. In het oog springend is de overdadige aanwezigheid van produkten van de VW groep. Van een Porsche 356 uit 1955 (indien ik mij niet vergis) over Audi´s uit de DTM, Golfjes uit gouden rallytijden tot de Touareg die monsterrally´s zoals de Dakar rijden. De meeste van deze wagens maken een paar demonstratieronden op het 2,8 km lange circuitje dat aan het park grenst. Dat daarvoor elk jaar de openbare weg voor een weekend afgesloten wordt lijkt niemand te deren. Volgens een plaatselijke bewoner beschouwen de mensen van het dorp het ook een beetje als ´hun´ classic days. Alfa Romeo heeft de deuren van het museum opengezet en is aanwezig met een tiental wondermooie Italiaanse produkten, niet eenzijdig geselecteerd maar een mooie mix van Alfa, Lancia, Abarth, Fiat en zelfs Moto Guzzi. Indrukwekkend zijn ook de circuitmonsters van Zakspeed. Vooral de Capri Turbo en de huidige Mercedes SLS .
We gaan verder en passeren weer een ander compartiment waar allerhande kraampjes eten aanbieden maar de standjes met aangepaste kleding en accessoires uit de meest uiteenlopende vintageperiodes zijn het meest vertegenwoordigd. Alles op- en aangevuld met oldtimers en klassiekers die staan te glanzen om ter mooist.

En ineens sta je in de Classic Corner waar hoofdzakelijk het vooroorlogse geweld bij elkaar staat. Een keure aan Bentley,´s (Stanley Mann Racing uit Engeland brengt er al een stuk 5 mee), een fantastisch mooie Minerva en (je bent ten slotte in Duitsland) een reeks Mercedes SS met gigantische motoren en ellenlange neuzen. 100 jaar Maserati is niet vergeten en bijgevolg hebben zij ook gezorgd voor een kwijlhoekje.

Via de Apfelwiese bereik je het circuitje dat langs het Dycker Feld ligt. Op het Dycker Feld staan nog wat standjes met nuttige en onnuttige spulletjes voor oldtimerbezitters. Maar ook de toeschouwers die, al dan niet in clubverband, naar de Classic Days komen met hun eigen klassieker. Honderden staan er naast elkaar geparkeerd : een schouwspel op zich. Ik vind de clubs het mooiste. 20 Ferrari´s, 150 MG´s, 9 Lamborghini`s, BWM`s en Mercedessen van hier tot ginder achter. Allemaal klassiek, op een enkele uitzondering na, maar die is dan zo speciaal dat het wel mag.
Eventjes uitrusten naast het circuitje en kijken en luisteren naar de bolides die passeren. Elke twintig minuten een ander groepje uit een andere periode of van een ander merk. Soms bestuurd door een “vintage” beroemdheid die zijn/haar sporen verdiend heeft in de autosport, zoals Jacky Ickx, Jochen Mass, Ellen Lohr en nog een tiental anderen.

Ik ga naar huis. Mijn klassiekerhonger is gestild tot 17 augustus in Spa voor de Rétrofolies.
Volgend jaar eerste weekend van augustus ben ik weer in Juchen voor de Classic Days Schloss Dyck 2015.

© Foto's en tekst: Ward Thans